Kaklas – viena svarbiausių sričių mūsų organizme

            Į mūsų mokyklos kineziterapeutus dažnai kreipiasi žmonės, jaučiantys kaklo skausmus ar įtampą kaklo srityje. Vieni ateina su nuotraukomis, kuriose aiškiai matosi struktūriniai pakitimai, o kiti ateina ieškoti pagalbos, nes ryškesnių pakitimų nėra, o skausmas vis vien kamuoja.
            Kaklo slankstelių funkcija gali sutrikti ilgai būnant priverstinėje padėtyje, netaisyklingai sėdint, darbo metu atliekant monotoniškus judesius, ar net daug netaisyklingai sportuojant. Neretai stebimas kaklo raumenų sutrumpėjimas dėl nuolatinių psichinių – emocinių išgyvenimų. Minėtuoju atveju, skausmas yra pasekmė, o priežastis yra emocinė būklė.
           Kad geriau suprastume kaklinės stuburo dalies sveikatos svarbą, reikėtų apskritai aptarti anatomines struktūras, išsidėsčiusias šioje srityje.
           Visų pirma, kaklinėje srityje yra svarbūs virškinimui ir kvėpavimui vamzdeliai – stemplė ir trachėja, bei kiti dariniai, reikalingi šioms funkcijoms atlikti. Taip pat, šioje srityje yra miego ir slankstelinės arterijos, nuo kurių būklės priklauso galvos smegenų kraujotaka. Šios srities raumenys prasideda nuo kaklo slankstelių ir yra prisitvirtinę prie pirmo ir antro šonkaulių. Tai pagalbiniai kvėpavimo raumenys, jie kartu su tarpšonkauliniais raumenimis ir diafragma dalyvauja kvėpavime. Tarp raumenų yra kaklo ir peties nerviniai rezginiai. Kaklo raumenims įsitempus, spaudžiamas peties rezginys, atsiranda kaklo arterijų, venų ir limfinės sistemos nepakankamumas. Arterijos, gausiai apraizgytos simpatinės nervų sistemos skaidulomis, galvos smegenis pasiekia praeidamos pro kaklo slankstelių skersinių ataugų angas. Tai reiškia, kad darant staigius kaklo judesius, slankstelinės arterijos sudirginamos, o tai gali išprovokuoti daug įvairių simptomų.
           Kaip matome, kaklas tiek funkciniu, tiek anatominiu požiūriu yra labai sudėtinga sritis, todėl mūsų mankštose kaklo raumenų stiprinimo pratimai ir raumenų tempimas, taisyklinga galvos padėtis pratimų metu yra nepamirštama.