Kaip paruošti kūną žygiui?

Žygiai į kalnus, po miškus ar pajūriu yra smagus aktyvaus laisvalaikio leidimo būdas, tačiau tokiam laisvalaikiui reikalingas fizinis pasiruošimas. Priklausomai nuo to, koks yra dabartinis jūsų fizinis pasirengimas ir nuo žygio sudėtingumo, pasiruošimas gali užtrukti maždaug nuo dviejų savaičių iki trijų mėnesių. Taigi, jeigu jau esate numatę ilgesnį žygį netolimoje ateityje, nieko nelaukite ir greičiau pradėkite ruoštis!

Jeigu planuojate eiti į ilgus žygius, reikėtų lavinti bendrą kūno ištvermę, prailginant treniruočių trukmę arba atliekant širdies ir kraujagyslių sistemą veikiančias treniruotes (angl.cardio training). Kadangi greičiausiai žygyje nešitės kuprinę, treniruotės metu taip pat galite naudoti svorinę liemenę arba kuprinę, kad kiek įmanoma labiau atkartotumėte žygio sąlygas ir paruoštumėte kūną. Treniruotės turėtų būti vidutinio intensyvumo – šiek tiek suintensyvėja kvėpavimas ir padidėja prakaitavimas, tačiau vis dar galite kalbėti be didesnių sunkumų. Rekomenduojame rinktis tokias treniruotes, kuriose daugiau dirba apatinė kūno dalis. Tai gali būti vaikščiojimas, bėgiojimas, važiavimas dviračiu, aerobikos treniruotės ar šokiai. Taip pat nepamirškite, kad kaip svarbu kūnui duoti krūvio, lygiai taip pat svarbu kūnui leisti pailsėti.

Ruošiantis žygiui, labai svarbu paruošti kūno raumenyną artėjančiam krūviui, dėl to didelį dėmesį skirkite stiprinimo pratimams. Būtina sustiprinti kojų raumenis. Kojų stiprinimui puikiai tinka įtūpstai, pritūpimai, dubens kėlimas gulint ant nugaros, pasistiebimai ir pan. Taip pat reikėtų nepamiršti pečių juostos ir nugaros raumenų, kurie svarbūs jeigu nešite sunkią kuprinę. Šių raumenų stiprinimui galite rinktis pratimus su elastine guma. Ir galiausiai, svarbu sustiprinti pilvo raumenis, kurie prisideda prie juosmens stabilumo išlaikymo.

3 pratimai, padėsiantys pasiruošti žygiui ČIA.

Galbūt atrodo, kad tai per daug paprasta, tačiau kelios minutės praleistos pusiausvyros gerinimui, gali padėti išvengti traumų žygio metu. Ėjimas pėda prieš pėdą gali būti vienas iš pusiausvyros gerinimo pratimų. Lygiai taip pat, kaip stovėjimas ant vienos kojos. Visada pasunkinti pratimą galite pridedant papildomus judesius pakelta koja ar rankomis, arba užsimerkiant.

Be visų pratimų ir specialių pasiruošimų, prieš žygį stenkitės padidinti savo fizinį aktyvumą dienos metu, kada tik yra galimybe – rinkitės laiptus vietoj lifto, išlipkite viena stotele anksčiau važiuojant autobusu, galbūt vietoj automobilio, į darbą keliaukite dviračiu ar eikite pėsčiomis. O galbūt susiruoškite į paruošiamąjį žygį parke su šeima ar draugais.