Kodėl atliekant pratimą dreba raumenys?

Dažnai sulaukiame klausimo iš klientų, kodėl atliekant vieną ar kitą pratimą dreba raumenys? Tad pabandysime sudėtingus fiziologinius organizmo vyksmus paaiškinti kuo paprasčiau.

                  Paprastai raumenys dreba dėl trijų priežasčių: raumens silpnumas/nuovargis, priešingą funkciją atliekančių raumenų įtampa, priešinimasis tempimui.

                 Dažniausiai pasitaiko raumenų drebėjimas dėl silpnumo ir nuovargio. Raumeniui stiprėjant šis drebėjimas vis mažėja, judesys tampa tolygesnis, sklandesnis. Galime pastebėti, jog galime atlikti didesnį pratimų kartojimų skaičių, sunkesnes pratimo modifikacijas ar naudoti didesnius svorius.

                  Taip pat, drebėjimas atliekant pratimą gali atsirasti dėl priešingą funkciją atliekančių raumenų įtampos. Kaip pavyzdį galime pateikti raumenų drebėjimą atsilenkimų metu. Norint atlikti tolygų atsilenkimą, pilvo raumenys turi susitraukti, o nugaros raumenys išsitempti/atsipalaiduoti. Net jei pilvo raumenys pajėgūs atlikti atsilenkimą, judesys gali būti netolygus, nes įsitempę nugaros tiesiamieji raumenys  negeba atsipalaiduoti ir įsitempdami nugarą tiesia, o ne lenkia. Tokiu atveju rekomenduojama prieš atliekant judesį tempimo ar volavimo būdu atpalaiduoti įsitempusį raumenį.

                  Ir dar viena raumenų drebėjimo priežastis – priešinimasis per stipriam ištempimui. Dažnai galime pastebėti, jog drebulys atsiranda norint ištempti šlaunies nugarinės dalies raumenis. Atsiradus drebuliui, reikėtų sumažinti tempimo intensyvumą ir drebulys arba sumažės, arba iš viso pradings.

                  Raumens drebėjimas gali atsirasti ir dėl neurologinės patologijos, vandens ar mikroelementų trūkumo, sutrikusios raumenų aktyvavimosi sekos, tačiau šios priežastys pasitaiko gerokai rečiau. Jeigu nesate tikri dėl drebulio priežasties, visada siūlome pasitarti su kineziterapeutu.