Pakalbėkim apie… sėdmenis: anatomija, funkcija

Kaip būtų paprasta, jei nugaros skausmas atsirastų tik dėl nugaros raumenų silpnumo. Tačiau skausmo priežasties dažniausiai tenka ieškoti kitose kūno vietose. Štai, kad ir nusilpus sėdmenų raumenims, jų darbą linkę perimti šlaunies nugarinės dalies raumenys arba nugaros raumenys, ir tokiu būdu atsiranda raumenų disbalansas. Tad trumpai norime supažindinti su sėdmens raumenų anatomija ir funkcija, kad sporto metu būtų aiškesnis vaizdas, su kokiais raumenimis turime reikalų.

                  Pats didžiausias yra paviršiuje esantis didysis sėdmens raumuo, kuris tvirtinasi labai plačiai: prie klubakaulio sparno, kryžkaulio, uodegikaulio, šalia esančių fascijų ir keliauja link šlaunikaulio ir klubinės blauzdos juostos. Šio raumens funkcija: tiesia, pritraukia ir suka į išorę šlaunį, dalyvauja judesiuose, kuriuose yra atsispiriama, palinkusį liemenį grąžina į vertikalią padėtį, neleidžia dubeniui pasvirti einant, bėgant, stovint ant vienos kojos.

                  Iš karto po didžiuoju sėdmens raumeniu randame vidurinį sėdmens raumenį. Pagrindinė jo funkcija yra atitraukti šlaunį, tačiau jis padeda kitiems raumenims sukti šlaunį į vidų ir išorę, bei neleidžia dubeniui pasvirti į šoną, kai remiamės tik viena koja.

                  Po viduriniu sėdmens raumeniu yra mažasis sėdmens raumuo, kuris padeda atitraukti ir pasukti šlaunį į vidų. Dėl savo prisitvirtinimo ypatybių, šis mažas raumuo dar padeda ir atliekant šlaunies lenkimą ir išorinę rotaciją.

                  Ir reikia nepamiršti, kad yra dar vienas svarbus raumuo – kriaušinis raumuo. Kadangi jo funkcija irgi yra šlaunies atitraukimas ir sukimas į išorę, tad raumuo yra pagrindinis vidurinio sėdmens raumens padėjėjas.

Taigi, žinant, kad sėdmenys gali turėti įtakos nugaros skausmų atsiradimui, jų nereikėtų pamiršti treniruočių metu. Sekančiame straipsnyje aptarsime sėdmenų nusilpimo priežastis ir kaip galime sau padėti.