Hipermobilumas. Vertėtų džiaugtis ar nerimauti?

Tikriausiai visi savo aplinkoje turime žmonių, kurie sugeba daugiau nei įprasta. Ar tai visuomet susižavėjimą keliantis talentas? Hipermobilumas – padidėjusi amplitudė sąnariuose. Šis sindromas pasitaiko 25-50 % vaikų iki 10 metų amžiaus. Jo dažnumas mažėja su amžiumi.

Dėl hipermobilumo dažniausiai pasireiškia pasikartojantys kelių, pėdų, kulkšnių skausmai dienos pabaigoje arba naktį. Žmonėms, grojantiems pianinu, smuiku, ar atliekantiems smulkiosios motorikos reikalaujančius darbus, gali pasireikšti pirštų skausmai. Fizinis aktyvumas arba pratimai, atliekami netaisyklingai, gali sukelti arba sustiprinti skausmą. Retkarčiais kartu gali būti ir patinimas.

Esant gerybinio hipermobilumo sindromui galūnių skausmas atsiranda dėl padidėjusio sąnarių judrumo, be jokios įgimtos sąnarių ar audinių ligos. Todėl gerybinio hipermobilumo sindromas yra ne liga, o normalus radinys. Dažniausiai diagnozuojama remiantis klinikiniais sąnarių hipermobilumo kriterijais.

Gydymas reikalingas labai retai. Paprastai rekomenduojama atlikti raumenų jėgą ir ištvermę didinančius pratimus, lavinti pusiausvyrą, koordinaciją ir judesių valdymą. Jeigu užsiimant sportu, pvz. futbolu ar gimnastika, kartojasi raiščių patempimai/plyšimai, reikia papildomai naudoti sąnarius apsaugančius įtvarus. Taip pat, galima į pagalbą pasitelkti sportinį teipavimą.

Svarbu pabrėžti, kad blogiausia yra riboti fizinį aktyvumą ir neleisti sau gyventi normalaus gyvenimo. Ir toliau išlaikykite normalų judėjimo lygį, užsiimkite patinkančia fizine veikla ir rūpinkitės savo kūnu!

Ar turite hipermobilumą galite pasitikrinti paspaudę ant nuorodos:
https://www.physio-pedia.com/Beighton_score.