Ergonominis sėdėjimas darbo vietoje

Dažnas Sveiko stuburo mokyklos klientas teiraujasi kaip tinkamai išsirinkti ir sureguliuoti darbo kėdę? Sveikesniam sėdėjimui užtikrinti rekomenduojame įsigyti ergonomines biurokėdes. Šių kėdžių funkciniai elementai geriausiai prisitaiko prie sėdinčio darbo ypatumų ir sėdėjimo poreikių. Tačiau norime atkreipti dėmesį, kad vien įsigijus, kad ir brangią ergonominę biuro kėdę neišspęsite sėdėjimo problemų, jei darbo kėdė nebus tinkamai sureguliuota. Tad, į ką labiausiai reikia atkreipti dėmesį?

Svarbu atkreipti dėmesį į biuro kėdės nugarėlę. Geriausia rinktis kėdę su ergonomiškai išformuota nugarėle, kuri atkartoja fiziologinius stuburo linkius ir yra keičiamas nugarėlės padėties aukštis. Tokia kėdės nugarėlė palaiko natūralią stuburo trajektoriją, mažina nugaros raumenų įtampą, bei yra tinkama keletui įvairaus ūgio žmonių. Ypač gerai, jei biuro kėdės turi juosmens atramą, įmontuotą kėdės nugarėlėje. Reguliuojant jos aukštį bei gylį galite suteikti atramą juosmeninei stuburo daliai, kuriai ilgo sėdėjimo metu tenka itin didelė apkrova.  Kėdės nugarėlė yra tinkamai sureguliuota, kuomet tinkamai prilaiko sėdinčiojo nugaros krūtininę ir juosmeninę dalis.

Svarbu, kad kėdės aukštį galėtumėte reguliuoti pagal savo ūgį.  Kėdės aukštis yra tinkamas tuomet, kai sėdint joje, keliai su grindimis ir dubeniu sudaro statų 90 laipsnių kampą.

Itin patogu, jei darbo kėdė turi reguliuojamus ranktūrius. Dažnu atveju juos galima reguliuoti aukštyn ir žemyn, tačiau yra biuro kėdžių, kuriose yra reguliuojamas ranktūrių plotis, gylis ar jie turi 360° sukimosi kampą. Tinkama ranktūrių padėtis prilaiko rankas, mažina įtampą pečių juostos srityje. Kėdės ranktūriai yra sureguliuoti gerai, kai sėdint sulenktų rankų alkūnės su stalu sudaro statų 90° kampą.

Renkantis biuro kėdę svarbu atkreipti dėmesį į sėdynės gylį. Su didesniais sunkumais susiduria aukštesnio bei žemesnio ūgio žmonės. Biuro kėdės su reguliuojamu sėdynės gyliu leidžia išsirinkti optimaliausią Jums sėdėjimo padėtį, mažinama įtampa juosmens ir apatinių galūnių srityse. ​Sėdynės gylis geriausias yra tuomet, ​tarp kėdės sėdynės priekio ir sėdinčio kojų lieka apie 4 cm tarpas.

Yra svarbu, kad net sėdint Jūsų nugara galėtų likti aktyvi. Tad rinkitės kėdes su įmontuotais šiuolaikiniais aktyvaus sėdėjimo mechanizmais (Sitness, Dondola)​, kurie net ir sėdint aktyvuoja juosmens ir dubens raumenis. Šie mechanizmai suteikia žmogui sėdėjimo ant kamuolio efektą, atpalaiduojami stuburo tarpslanksteliniai diskai, mažinama nugaros raumenų įtampa ir nuovargis.

Taip pat nepamirškite darbą sėdint derinti su su fizinio aktyvumo pertraukėlėmis. Darbo dieną net 2 val. likite aktyvūs: kas valandą 15 min. praleiskite atsistoję, darydami arbatos pertraukas ar darydami mankštą darbo vietoje. Tai padės Jums išlikti judresniems ir sveikesniems!

Smalsu kaip atrodo šios kėdės? O gal norėtųsi išbandyti? Kviečiame apslilankyti
https://www.kedziucentras.lt/ puslapyje ir išsirinkti savo kėdę!