Dubens dugno raumenys

Dubens dugno raumenys susideda iš skersaruožių raumenų. Šie raumenys yra valingai kontroliuojami ir svarbūs ne tik šlapimo sulaikymui, bet ir laiko dubens organus (šlapimo pūslę, tiesiąją žarną ir gimdą). Dubens dugno raumenys turi du raumenų skaidulų tipus. I tipo ― lėtai susitraukiančios  raumenų skaidulos palaiko dubens dugno raumenų ramybės tonusą. II tipo ― greitai susitraukiančios raumenų skaidulos suteikia  papildomą atramą padidėjus pilvo spaudimui, pavyzdžiui kosint, čiaudint, keliant ar juokiantis.

Didžiąją dalį (apie 80%) keliamojo išangės raumens sudaro I tipo raumenų skaidulos. Šios skaidulos naudoja mažiau jėgos susitraukdamos ir padeda gerinti raumenų ištvermę, sudarydamos lėtesnį, ilgesnį, bet ne tokį intensyvų susitraukimą. 


II tipo arba greitai susitraukiančios ir greitai vargstančios skaidulos atlieka stiprius ir valingus raumenų susitraukimus. Šios skaidulos įsijungiai per staigius pilvo spaudimo padidėjimus, taip prisidėdamos prie šlaplės užsidarymo. 


II tipo skaidulų kiekis gali mažėti dėl raumenų neaktyvumo, nervų pažeidimo, senėjimo procesų. Dubens dugno raumenų skaiduluos funkciškai reikalingos jėgos išlaikymui, ypač, kai padidėja pilvinis spaudimas.

Dubens dugno raumenis galima stiprinti dvejopai. Tiesioginis būdas paveikti šiuos raumenis būtų Kėgelio pratimai, apie kuriuos turėsime atskirą temą. Na, o dar vienas būdas veikti dubens dugno raumenis yra netiesioginis. Dubens dugno raumenys yra vieni iš liemenį stabilizuojančių raumenų, kurie išsidėstę tarsi dėžė: viršus – diafragma, šonai – vidiniai įstrižiniai raumenys, nugarinė dalis – dauginiai nugaros raumenys, priekis – skersinis pilvo raumuo, apačioje – dubens dugno raumenys. Tyrimais nustatyta, kad stiprinant/aktyvuojant kažkurį iš stabilizuojančių raumenų, yra aktyvuojami ir kiti „dėžę“ sudarantys raumenys. Tad netgi atliekant įstrižus atsilenkimus kuomet stipriname įstrižinius pilvo raumenis, mes aktyvuosime ir dubens dugno raumenyną.

Šaltiniai:

  1. Newman D.K. Kegel or pelvic muscle exercises [interaktyvus]. 2003, April [žiūr÷ta 2007- 03-10].
  2. Neumann DA: Kinesiology of the Musculoskeletal System, 2nd ed. Mosby, 2002.
  3. Parks, A.G., Porter, N.H. & Melzak, J. Experimental study of the reflex mechanism controlling the muscles of the pelvic floor. Dis Colon Rectum 5, 407–414 (1962). https://doi.org/10.1007/BF02616644
  4. Géraldine Giraudet,Laurent Patrouix,Christian Fontaine,Xavier Demondion,Michel Cosson,Chrystèle Rubod. Three dimensional model of the female perineum and pelvic floor muscles. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology. Elsevier, 2018.