Kvėpavimo svarba mūsų kūnui

Supratus, kiek raumenų dalyvauja kvėpavime, tampa aiškesnė taisyklingo kvėpavimo svarba ne tik kasdieniame gyvenime, bet ir mankštinantis, sportuojant. Taip pat aiškėja, kodėl dėl netaisyklingos laikysenos ar ilgalaikių netaisyklingų statinių padėčių keičiantis raumenų aktyvumui, blogėja kvėpavimo rodikliai.    

Pradėjus kalbėti apie kvėpavimo raumenis mintyse paprastai sušmėžuoja kažkur girdėtas žodis „diafragma“, o geresniu atveju dar prisimename ir tarpšonkaulinius raumenis. Taip, tai yra pagrindiniai kvėpavimo raumenys, bet taisyklingo kvėpavimo svarbą suprasime tik tuomet, kai žinosime, jog kvėpuojant įsijungia dar begalės antrinių raumenų. Pavyzdžiui, kad įkvėpimo metu pakiltų krūtinės ląsta, dalyvauja ne tik diafragma ir paviršiniai tarpšonkauliniai raumenys, bet ir tarpumentyje esantys rombiniai ir trapecinis raumuo, prisideda mažasis ir didysis krūtinės raumenys, mentės keliamasis, priekinis dantytasis, nugaros tiesiamasis ir galvos sukamasis raumuo. Iškvėpimas taip pat nėra pasyvus procesas, tad jam įvykti reikia pagalbos iš vidinių tarpšonkaulinių, galinio ir apatinio dantytojo, juosmens kvadratinio raumens, bei pilvo raumenų (vidinių ir išorinių įstrižinių, skersinio ir tiesiojo pilvo raumenų).

Kalbant apie kvėpavimo rūšis, literatūroje yra įvairių nuomonių ir klasifikacijų, tačiau aptarsime tik svarbiausias rūšis:

  • Diafragminis arba pilvinis kvėpavimas – dažniau šį kvėpavimo būdą naudoja vyrai. Jo metu juda diafragma, todėl matomas pilvo išsipūtimas ir subliuškimas. Daugiau įdarbinamas pilvo raumenynas.
  • Krūtininis arba šonkaulinis kvėpavimas – diafragmos judesys mažesnis, todėl kvėpuojant daugiau dominuoja tarpšonkauliniai ir  dantytieji raumenys.
  • Raktikaulinis kvėpavimas – paviršutiniškiausias kvėpavimas judant tik viršutinei krūtinės daliai. Dominuoja tarpšonkaulinių, krūtinės ir kaklo raumenų darbas.
  • Mišrus kvėpavimas – mišraus kvėpavimo metu gali nebūti vieno dominuojančio kvėpavimo tipo.

Dažnai minimas ir paradoksinis (paradoksalus) kvėpavimas, kuomet įkvepiant krūtinės ląsta nesiplečia, o kaip tik plokštėja. Tad, kad išlaikytumėte optimalų kvėpavimą ir gerus kvėpavimo rodiklius, nepamirškite treniruoti ir kvėpavimo raumenų.

Šaltiniai:

  1. Dineika K: Judėjimas, kvėpavimas, psichofizinė treniruotė. Mokslas, 1984.
  2. Isabel Celhay, Rosa Cordova, Rodolfo Miralles, Francisco Meza, Pia Erices, Camilo Barrientos & Saúl Valenzuela (2015) Effect of upper costal and costo-diaphragmatic breathing types on electromyographic activity of respiratory muscles, CRANIO®, 33:2, 100-106, DOI: 10.1179/2151090314Y.0000000011
  3. Neumann DA: Kinesiology of the Musculoskeletal System, 2nd ed. Mosby, 2002.