Pečių juostos raumenys: linkę nusilpti, ar įsitempti? Kaip sau padėti?

Dažniausiai kineziterapeutai mato tendencijas, kad viršutinis trapecinis ir keliamasis mentės raumenys yra linkę įsitempti, o apatinis trapecinis raumuo kaip tik nusilpti. 

Jeigu įtemptas viršutinis trapecinis raumuo, įtampa jaučiasi bendrai čiuopiant nuo peties iki kaklo, o įsitempus mentės keliamajam raumeniui, įtampa labiau jaučiama viename taške užpakalinėje šoninėje kaklo dalyje. Įsitempusį viršutinį trapecinį raumenį galima atpalaiduoti teniso kamuoliuku ar tempiant, o mentės keliamojo raumens su kamuoliuku nelabai pavyks pagauti, todėl jį atpalaiduoti galime tempiant.

Anksčiau minėtieji raumenys dar geriau atsipalaiduos ir ilgiau išliks laisvesni, jei papildomai dirbsime su apatinio trapecinio raumens stiprinimu. Remiantis reciprokine inervacija (reciprokinė inervacija reiškia, jog aktyvuojant priešingą funkciją atliekantį raumenį (antagonistą), agonistas atsipalaiduoja), stiprinant apatinį trapecinį raumenį, automatiškai atsipalaiduos ir viršutinis trapecinis raumuo. 

Žemiau pateiktose nuorodose galite matyti, kaip galite ištempti ir stiprinti minėtuosius raumenis, tačiau rekomenduojame prieš atliekant pratimus pasikonsultuoti su savo kineziterapeutu, kad išmoktumėte pratimus atlikti taisyklingai ir patys sau nepasikenktumėte.