Dėmesingumu grįstas streso valdymas – kas tai?!

Šios programos istorija prasidėjo prieš 40 metų, kai JAV Masačiusetso universiteto specialistai sukūrė meditacija paremtą programą chroniško skausmo mažinimui ir sėkmingai ją pritaikė medicinoje. Per laiką ši itin sėkminga programa buvo toliau tobulinama ir pritaikyta psichologinės sveikatos srityje kaip dėmesingumu grįsto streso valdymas. Dėl moksliniais tyrimais įrodyto naudingumo, ši programa greitai įsitvirtino Vakarų pasaulio gydymo įstaigose, mokyklose bei korporacijose.

Dėmesingas įsisąmoninimas (angl. mindfulness) yra dėmesio sutelkimas į dabarties akimirką ir visus savo patirties aspektus, kuriuos skubėdami ir gyvendami „autopilotu“ dažnai praleidžiame – mintis, jausmus bei fizinius pojūčius. Dėmesingo įsisąmoninimo praktikų metu mokomės būti čia ir dabar, ne mintyse apie praeitį ar ateitį ir nevertinti savo patirties. Tokia praktika sumažina streso patyrimą ir pagerina gyvenimo kokybę.

Kuo ši programa naudinga?

Neurobiologiniai tyrimai rodo, kad nuosekliai užsiimant šiomis meditacinėmis praktikomis yra lavinamos smegenų sritys, susijusios su dėmesingumu. Už dėmesingumą atsakingos smegenų sritys konkuruoja su nerimą ir streso pojūtį lemiančių smegenų sričių veikla, ir taip gebėjimas valdyti dėmesį veda į įvairius teigiamus pokyčius. Programos dalyviai teigia, kad per 6-8 savaites praktikos bendrai pagerėja jų gyvenimo kokybė: jie jaučiasi labiau atsipalaidavę, geriau miega, patiria mažiau streso, įtampos skausmų bei efektyviau susitvarko su įvairiais gyvenimo sunkumais, lengviau susikaupia, jaučiasi laimingesni ir kūrybingesni.

Kam ši praktika gali būti naudinga?

Bet kokio amžiaus suaugusiems žmonėms, patiriantiems įtampą, stresą, skausmą, nerimą, panikos atakas, liūdesį, miego sutrikimus ar dėmesingumo ir koncentracijos stoką. Taip pat tiems, kurie siekia tobulėti ir bendrai pagerinti savo gyvenimo kokybę.

Laukiame Jūsų prisijungiant, siekime būti dėmesingesni, kūrybiškesni, labiau pailsėję ir atsipalaidavę kartu!