Taisyklingas sėdmens stiprinimo pratimo atlikimas.

Naršant internete galime rasti nesuskaičiuojamą kiekį filmukų ar paveiksliukų, kuriuose rodomi sėdmenų stiprinimo pratimai. Kadangi juos nori atlikti ne tik merginos, norinčios išrykinti figūrą, bet ir žmonės, kuriuos kamuoja skausmai, reikia labai gerai žinoti, kaip atlikti pratimą, kad sau nepasikenktume.

Dažnai netgi atliekant paprasčiausią pratimą sėdmens raumenims (pvz.: gulint ant šono sulenktomis kojomis kelti viršutinės kojos kelį į viršų), galime gauti neigiamą rezultatą, nes pratimo nepavyksta atlikti taisyklingai. Kodėl taisyklingas pratimo atlikimas yra toks svarbus? Pratimo tikslas nėra kuo aukščiau pakelti kelį,jo tikslas – atlikti kelio pakėlimą nepajudinant dubens. Jei mes to nepaisome, o „rauname“ koją į viršų verčiant dubenį atgal, vietoje to, kad stiprėtų sėdmuo mes apkrauname nugaros raumenis, kurie ir taip dažnai būna pertempti.

Taip pat didelį dėmesį reikėtų skirti pėdų padėties išlaikymui. Jei darysime pratimą užlenkus pėdas į save, dažnas jausime blauzdos raumenų įsitempimą, o sėdmens susitraukimo pojūtis nublanks. O jei dar yra sėdmeninio nervo spaudimas, užvertus pėdas gali didėti nervo dirginimas ir sukelti skausmą. Todėl pratimo metu pėdas reikėtų laikyti atpalaiduotas.

Netgi kelio padėtis turi didelę reikšmę. Jeigu keliant sulenktą koją aukščiau nei kelis atsidurs pėda, tai mes žalosime kelio sąnario kapsulę ir raiščius ir “neįdarbinsime” sėdmens raumenų. Norint treniruoti sėdmenis, kelis viso judesio metu turėtų kilti aukščiau nei pėda.

Žinant bent kelis pagrindinius aspektus remiantis žmogaus biomechanika, į ką atkreipti dėmesį atliekant pratimą, mes galime pratimą atlikti daug tikslingiau ir sau nepakenkti.

Pratimo atlikimas aiškinamas šiame video filmuke.