Kaip išvengti traumų žaidžiant tenisą?

3 pratimai, padėsiantys paruošti kūną šiam aktyvaus laisvalaikio leidimo būdui.

                  Viena iš populiariausių aktyvaus laisvalaikio formų yra tenisas. Dažniausiai pradėję intensyviau sportuoti be pasiruošimo, žmonės skundžiasi atsiradusiu kelių skausmu, skausmu vienoje nugaros pusėje bei alkūnės skausmu, kuris dilbiu gali plisti link riešo.

Kodėl dažniausiai kamuoja būtent šios bėdos?

                 Kelių skausmas gali atsirasti dėl didelės apkrovos šlaunies priekinės dalies raumenims. Taip pat, jei užsimojant su rakete trūksta mobilumo liemenyje, pradedame suktis su kojomis per kelio sąnarį.

Kelių skausmas gali atsirasti dėl didelės apkrovos šlaunies priekinės dalies raumenims. Taip pat, jei užsimojant su rakete trūksta mobilumo liemenyje, pradedame suktis su kojomis per kelio sąnarį.

                  Skausmas vienoje nugaros pusėje atsiranda, nes mušant kamuoliuką yra pasisukama ir atsilošiama atgal dažniausiai į vieną dominuojančią pusę, todėl yra pertempiami vienos pusės nugaros raumenys.

                  Na, o alkūnės skausmas šoninėje dalyje atsiranda dėl pasikartojančio riešo lenkimo atmušimo metu. Kadangi riešą judinantys raumenys eina nuo riešo iki alkūnės, todėl ir skausmas dažniausiai atsiranda alkūnėje (internete galite plačiau pasiskaityti apie šią būklę, kuri vadinama lateraliniu epikondilitu, arba „tenisininko alkūne“). Atliekant tokius pasikartojančius judesius, gali būti traumuojamas ne tik raumuo ar sausgyslė, bet įsitempęs raumuo gali prispausti ir nervą.

                  Rekomenduojame tris paprastus pratimus, kad žaidžiant tenisą išvengtumėte traumų.

                  Kad neskaudėtų kelių (būtų jėgos balansas tarp šlaunų priekinės ir nugarinės dalies raumenų), rekomenduojame atlikti dubens kėlimą sulenktomis kojomis gulint ant nugaros. Pratimo metu stenkitės išlaikyti pilvo raumenų įtampą, o atliekant dubens kėlimą viena koja, išlaikyti abu klubus vienodame aukštyje.

                  Dėl įsitempusių nugaros raumenų, nerekomenduojame atlikti nugaros tempimo, nes atpalaidavimas bus trumpalaikis. Geriau atlikti įstrižus atsilenkimus. Tokiu būdu stiprės įstrižiniai pilvo raumenys, kurie padės nugaros raumenims atlikti pasisukimus.

                  Kaip padėti žmonėms, kuriems skauda alkūnę, yra plačiai diskutuojama: vieni siūlo atlikti raumenų tempimo, kiti stiprinimo pratimus, treti siūlo išjudinti (mobilizuoti) prispaustą nervą. Jeigu skausmas yra ūmus, rekomenduojamas ramybės rėžimas, kad raumenys ir sausgyslės spėtų pailsėti. Praėjus ūmiam skausmui galime pradėti stiprinti raumenis atliekant riešo lenkimo ir tiesimo judesius, o vėliau galime padidinti apkrovą atliekant pratimą su guma.

Visus šiuos pratimus galite pamatyti paspaudę ČIA.

                  Nesvarbu, kokią sporto ar aktyvaus laisvalaikio formą pasirinktumėte, siūlome profilaktiškai atlikti pratimus, kad apsisaugotumėte nuo traumų.