Kaip atsipalaiduoti po kelionės dviračiu?

Dviratis atšilus orams tampa ir smagių pasivažinėjimų draugu, ir transporto priemone.

Reguliarus važinėjimas dviračiu stiprina kojų raumenis, gerina širdies – kraujagyslių ir kvėpavimo sistemų veiklą, greitina medžiagų apykaitą ir padeda mažinti stresą! Smagiai važinėdami su šeima ar draugais, o galbūt pakeitę mašiną į dviratį, padedame sau išlikti aktyviais, geros nuotaikos ir saugome gamtą.

Kelionei dviračiu svarbu paruošti savo kūną – padaryti apšilimą. Tuomet važiuodami jausitės laisviau ir stabiliau. Taip pat turime pasirūpinti dviračiu – pasirinkti sau tinkamo dydžio dviratį, nusireguliuoti sėdynės aukštį. Važiuojant per mažu dviračiu, ar per žemai nuleista sėdyne – padidėja apkrova kelių ir kitiems sąnariams. Pasirinkus per didelį dviratį bus sunkiau jį valdyti  – padidėja tikimybė susižeisti ir važiavimo metu būsite labiau įsitempę.

Kelionės metu išlaikykite taisyklingą kūno padėtį. Nesikūprinkite! Po važiavimo susirietus jausis pečių juostos ir nugaros nuovargis. Stenkitės nugarą laikyti tiesią, atpalaiduoti pečius ir įtempti pilvą. Daugeliui ima vargti rankos, nes stipriai įsikabiname į vairą ir laikome alkūnes visiškai tiesias. Patariame alkūnes šiek tiek sulenkti ir vairą laikyti jo nespaudžiant – atpalaiduoti riešus.

Jei po pasivažinėjimo jaučiate įtampą kakle, pečiuose, ar juosmenyje, rekomenduojame atlikti šiuos atpalaidavimo pratimus:

  • Atsigulkite,  po galva pasidėkite didesnę pagalvę arba minkštą kamuoliuką. Spauskite pakaušiu žemyn ir laikykite spaudimą kelias sekundes. Spaudimo metu jausis maloni įtampa kakle. Judesius kartokite lėtai ir nedidele amplitude.
  • Atsigulkite ant nugaros sulenktomis kojomis, vieną plaštaką pasidėkite po juosmeniu ir pavartykite dubenį. Verčiant dubenį atgal nugara prispaudžia ranką, verčiant pirmyn spaudimas sumažėja. Judesius kartokite lėtai ir nedidele amplitude.

Po ilgesnės kelionės nulipus nuo dviračio kojos gali likti sunkios ir įsitempusios. Jei jaučiate nuovargį kojose, rekomenduojame atlikti kojų raumenų tempimus:

  • Keturgalvio raumens tempimas: stovint lenkite koją ir ranka traukite pėdą link tos pačios pusės sėdmens. Tempimą laikykite 30 sekundžių ir pakartokite kita koja.
  • Šlaunies užpakalinių raumenų grupės tempimas: atsigulkite sulenktomis kojomis, lėtai tieskite vieną koją ir kelkite traukiant į save. Tempimą laikykite 30 sekundžių ir pakartokite kita koja.

Pratimus galite rasti ČIA .

Po kelionės skirkite laiko poilsiui, nepamirškite gerti vandens!