Laikysenos svarba! Į ką atkreipti dėmesį?

Laikysena – tai įprasta, laisvai stovinčio žmogaus kūno padėtis, be papildomos raumenų įtampos ar apkrovos. Laikyseną įtakoja įvairūs veiksniai: gyvenimo būdas, fizinis krūvis, dažnai nekintanti padėtis (pvz. sėdint, stovint) bei įvairios sporto šakos lavinančios vieną pusę, Taip pat laikyseną gali įtakoti vaikystėje patirtos traumos ir fiziniologiniai sutrikimai, paveldimumas. Laikysena formuojasi iki 12-13 metų, todėl šie gyvenimo metai itin svarbūs.

Taisyklinga laikysena sąlygoja raumenų balansą, taip sumažinamas nugaros skausmas

bei traumų tikimybė, sumažinamas galvos skausmų dažnumas, gerinama kvėpavimo ir kraujotakos sistemą, suteikiama daugiau lankstumo bei mobilumo, o tai lemia platesnės fizinės galimybės. Taisyklingas kvėpavimas sumažina patiriamo streso riziką.

Kyla klausimas, kaip savarankiškai susidėlioti taisyklingą kūno padėtį? Stovint taisyklingai smakras yra lygiagretus grindims, pečiai lygūs (nuspausti žemyn ir atgal – mentes suvestos), neutrali stuburo padėtis (natūralūs stuburo linkiai, krūtininės kifozės linkis laikomas normos ribose, jei jo dydis yra nuo 15° iki 30°, juosmeninės lordozės linkis normoje yra nuo 14° iki 32°). Rankos laikomos prie šonų, alkūnės tiesios, lygios, pilvo raumenys įtempti, klubai lygus, keliai lygus ir vos į priekį, kūno svoris paskirstomas tolygiai ant abiejų kojų, remiamamės labiau kulnu ir išorine pėdos dalimi.

Patarimai:

  • Stebėti savo laikyseną vaikštant, sėdint ir judesių metu. Vis koreguoti savo padėtį.
  • Sėdint vengti vienos padėties – pajudėti (pasivaikščioti ar atlikti mankštą) kas 30 minučių.
  • Stovint ilgą laiką padėti tai vieną, tai kitą  koją ant žemos pakylos – taip kūnas gaus įvairaus paskirstymo krūvio.
  • Skaityti akių lygyje.
  • Miegokite ant tvirto, patogaus čiužinio.
  • Reguliariai mankštintis – ypač stiprinti giliuosius raumenis. Praktikuoti pilvo raumenų įtempimą ir įtampos išlaikymą.
  • Išlaikyti sveiką kūno svorį.
  • Rinktis patogią avalynę, kuri turi patogią atramą.

Ir vis tik, jei dvejojate, kaip padėti savo kūnu – kreipkites į specialistus!

Šaltiniai:

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/why-good-posture-matters

https://acatoday.org/content/posture-power-how-to-correct-your-body-alignment

https://www.health.harvard.edu/pain/posture-and-back-health