Pečių juostos raumenys: anatomija, funkcija

Nagrinėjant mokslinę literatūrą nėra vieningos nuomonės, kokius raumenis reikėtų priskirti pečių juostai. Dažniausiai šį terminą naudojame norint apibūdinti paviršių nuo peties iki kaklo. Tad nenorint sukti klientams galvos apie aplinkinius ar smulkesnius raumenis, susikoncentruokime į trapecinį ir mentės keliamąjį raumenis.

Trapecinis raumuo yra skirstomas į viršutinį, vidurinį ir apatinį trapecinį raumenį. Visos
dalys dėl skirtingų prisitvirtinimo taškų atlieka skirtingas funkcijas. Visas trapecinis raumuo traukia pečių lanką atgal, pritraukia mentę prie stuburo, tiesia stuburo krūtininę dalį.

  • Kai pečių lankas fiksuotas, susitraukdamas vienoje pusėje, lenkia galvą į savo pusę, o susitraukdamas abipus, atlošia galvą ir kaklą atgal.
  • Kai stuburas fiksuotas, viršutinė trapecinio raumens dalis kelia pečių lanką aukštyn, fiksuoja pečių lanką judant rankai, rankoje laikant svorį.
  • Šoniniam deltiniam raumeniui pakėlus ranką stačiu kampu į liemenį, vidurinė ir apatinė dalys kartu su priekiniu dantytuoju raumeniu, sukdamos mentę apie šoninę ašį, iškelia žastą beveik į vertikalią padėtį.
  • Apatinė trapecinio raumens dalis padeda nuleisti mentę ir traukia pečių lanką žemyn.

Na, o keliamasis mentės raumuo yra užpakalinėje šoninėje kaklo pusėje. Jį uždengia trapecinis ir sukamasis galvos raumenys. Kai fiksuota galva, šis raumuo kelia vidinį mentės kampą.
Kai fiksuotas pečių lankas, veikdamas abipus tiesia kaklą, o veikdamas vienoje pusėje lenkia ir suka kaklą į savo pusę.

Šaltiniai:

  1. NYEMB, P. M. M. A.; FONTAINE, C.; JEAN-MARC, N. Review of the Literature on Anatomical Variations of the Trapezius Muscle. MOJ Anat & Physiol, 2017, 4.5: 00152.
  2. Neumann DA: Kinesiology of the Musculoskeletal System, 2 nd ed. Mosby, 2002.
  3. https://kineziterapija24.lt/nugara/trapecinis-raumuo-musculus-trapezius/
  4. https://kineziterapija24.lt/nugara/keliamasis-mentes-raumuo-musculus-levator-scapulae/