Pilvo raumenys: anatomija, funkcija

Pilvo raumenis galime suskirstyti į dvi grupes: paviršinius, kuriems galima priskirti tiesųjį pilvo raumenį ir paviršinius įstrižinius raumenis, bei giliuosius – vidiniai įstrižiniai raumenys ir skersinis pilvo raumuo.

Tiesusis pilvo raumuo yra labai ilgas: tvirtinasi prie krūtinkaulio ir gaktikaulio. Jam susitraukiant lenkiamas liemuo prie dubens, o fiksavus krūtinę, kelia dubenį.
Vidinio ir išorinio įstrižinių raumenų skaidulos yra statmenos vienos kitoms. Kai dubuo fiksuotas, veikdami abipus abu įstrižiniai raumenys lenkia krūtinės ląstą pirmyn; veikdamas vienoje pusėje išorinis įstrižinis raumuo lenkia ir suka liemenį į priešingą pusę, o vidinis įstrižinis raumuo lenkia ir suka liemenį į savo pusę. Veikdami abipus abu įstrižiniai raumenys kelia dubenį aukštyn, fiksuoja jį prie liemens (kybant ant skersinio, lipant virve). Veikdami vienoje pusėje, įstrižiniai raumenys kelia dubenį aukštyn, fiksuoja jį prie liemens ir lenkia stuburą į vieną ar į kitą šoną.
Skersinio pilvo raumens pavadinimas kilo nuo jo skaidulų krypties. Šis raumuo guli po vidiniu įstrižiniu raumeniu, už jo yra vidaus organai. Kai dubuo ir stuburas fiksuoti, spaudžia apatinę krūtinės ląstos dalį, padėdamas forsuotai iškvėpti. Kartu su įstrižiniais ir tiesiuoju pilvo raumenimis bei diafragma spaudžia vidaus organus pilvo ertmėje. Susitraukdami jie padeda išstumti ekskrementus iš žarnyno tuštinantis, šlapimą iš pūslės šlapinantis, vaisių iš gimdos gimdant, skrandžio turinį vemiant. Apskritai, skersinis pilvo raumuo atsakingas už taisyklingos dubens padėties išlaikymą ne tik ramybėje, bet ir atliekant judesius, todėl „Sveiko stuburo mokykloje“ tiek daug dėmesio ir skiriame šio raumens aktyvavimui.

Šaltiniai:

  1. Neumann DA: Kinesiology of the Musculoskeletal System, 2 nd ed. Mosby, 2002..
  2. https://kineziterapija24.lt/krutine-ir-pilvas/skersinis-pilvo-raumuo-musculus-transversus-abdominis/
  3. https://kineziterapija24.lt/krutine-ir-pilvas/tiesusis-pilvo-raumuo-musculus-rectus-abdominis/
  4. https://kineziterapija24.lt/krutine-ir-pilvas/istrizinis-isorinis-pilvo-raumuo-musculus-obliquus- abdominis-externus/