Volavimas

Volavimas– vis labiau populiarėjantis raumenų ir fascijų atpalaidavimo būdas. Nors užsienyje populiarumo banga jau slobsta, bet mūsų klientai vis dažniau užsimena ir klausia apie volavimo naudą. Kad suprastume esmę, reikėtų paaiškinti keletą terminų.
Visų pirma, kas ta fascija? Fascija yra jungiamasis audinys, gaubiantis organus, raumenis ir net atskiras jų skaidulas. Ji yra išsiraizgiusi visame kūne tarsi voratinklis ir jungia įvairias struktūras vienas su kitomis: timptelėsi ar suspausi fasciją vienoje vietoje (pavyzdžiui, pade), o jo atsakas gali pasiekti net kaklo ar galvos raumenis. Štai ir paaiškėja Karel Lewit pasakymo („Tas kuris gydo skausmo vietą – pražuvęs/paklydęs“ (He who treats the site of pain is lost)) esmė. Vadinasi skausmas gali atsirasti ne pažaidos, o tą pažaidą kompensuojančioje srityje.

Volas – cilindro formos priemonė, kurią ridenant raumenų skaidulų kryptimi yra sukeliamas spaudimas tiek į raumenį, tiek į fasciją, todėl didėja atsipalaidavimas bei yra gerinama kraujotaka.

Volavimas yra įvardinamas kaip vienas iš miofascijinio trigerinio taško atpalaidavimo būdų, kaip alternatyva tempimo pratimams.

Nors volas atrodo nekalta priemonė, bet nepaisant pagrindinių taisyklių, galima net pasikenkti. Reikėtų atsiminti, kad voluojantis reikėtų vengti sričių, kur kaulas yra arti paviršiaus, bei nevoluoti per sąnarį. Dar vienas svarbus dalykas – saikas. Įvairiuose šaltiniuose nurodoma volavimo trukmė nuo 1 iki 5min, tad valandos trukmės užsiėmimas, greičiausiai, duos priešingą efektą nei tikėjomės.

Tad naudokim volus atsakingai!

Šaltiniai

BEHM, David G.; WILKE, Jan. Do self-myofascial release devices release myofascia? Rolling mechanisms: A narrative review. Sports Medicine, 2019, 1-9.

FLECKENSTEIN, Johannes, et al. Preventive and regenerative foam rolling are equally effective in reducing fatigue-related impairments of muscle function following exercise. Journal of sports science & medicine, 2017, 16.4: 474.