Kaip pasiekti taisyklingo kūno surikiavimo

Kaklinė sritis.

C1 – Galvos poslinkis pirmyn (forward head posture). Ši padėtis gali lemti galvos skausmą, o galvos pavertimas pirmyn gali lemti smilkininio žandikaulio sąnario sutrikimus.
C6/7- dažniausiai pasitaikanti disko išvarža kaklinėje stuburo dalyje. Ši padėtis gali lemti pečių problemas bei radikulopatinius skausmus plintančius į ranką.

Krūtininė sritis

Krūtininės stuburo linkis negali būti nei sumažėjęs (nugara negali būti tiesi žvelgiant į ją iš šono) nei padidėjęs. Krūtininės kifozės linkis laikomas normos ribose, jei jo dydis yra nuo 15° iki 30°. Rimti krūtininės stuburo dalies pokyčiai dažniausiai pastebimi plika akimi.
Dėl padidėjusio/sumažėjusio krūtininio linkio didėja kompresinių lūžių, šonkaulių dislokacijos, bei nepilnavertiškos plaučių funkcijos rizika.

Taip pat svarbi menčių padėtis. Optimalus mentės surikiavimas ir stabilizavimas priklauso ir nuo krūtininės stuburo dalies surikiavimo ir kontrolės. Suapvalintų pečių laikysena atsiranda dėl mentės rotacijos žemyn bei pasivertimo pirmyn (dažnai apibūdinama, kaip “sparnelis”. Tai ne tik estetinė problema. Dažnai pasireiškia tarpumenčio, pečių juostos skausmai ar įtampa.

Juosmeninė sritis

Juosmeninės lordozės linkis normoje yra nuo 14° iki 32°. Jeigu linkis yra sumažėjęs, pastebima ,,tiesi nugara”. Tai dažniausiai lemia dubens pavertimas atgal. Išlaikant šią laikyseną stuburas negali tinkamai amortizuoti ir paskirstyti mechaninės apkrovos tolygiai visame kūne. To pasekoje, raumenims gali tekti didesnis krūvis, siekiant stabilizuoti ir judinti stuburą. Raumenys, laikantys surikiuotą kūno padėtį yra giliai, išsidėstę šalia stuburo. Kitaip jie dar vadinami stabilizatoriais, todėl jų pagrindinė funkcija yra padėti stabilizuoti stuburą fizinių veiklų metu.
Jeigu juosmeninis linkis yra padidėjęs, tai vadinama hiperlordoze. Tai yra susiję su dubens pavertimu pirmyn. Dažnausiai dubens pavertimas pirmyn atsiranda dėl pilvo bei sėdmenų ir šlaunų nugarinės pusės raumenų silpnumo.

T12 segmente, esant susilpnėjusiai viršutinei nugaros daliai, atsiranda įtampa ar skausmas, nes šis segmentas turi išlaikyti visą viršutinės nugaros dalies apkrovą. L4-L5 ir L5-S1 segmentuose dažniausiai atsirandančios tarpslankstelinio disko išvaržos juodmeninėje srityje. Jos gali lemti skausmo plitimus į kojas, sėdmenis, bei kojų tirpimą Neutralios padėties išlaikymas juosmeninėje stuburo dalyje yra tarp maksimalaus dubens pavertimo pirmyn ir dubens pavertimo atgal. Kai dubuo yra neutralioje padėtyje užpakalinis viršutinis klubakaulio dyglys ir priekinis viršutinis klubakaulio dyglys yra viename lygyje.