P.O.L.I.C.E. metodo taikymas atsigavimui po traumos

Visi žinome, kad nuo traumų niekas nėra apsaugotas, bet galime padėti sau greičiau atsistatyti tam jau įvykus. Seniau buvo įprasta taikyti R.I.C.E. metodą traumų metu – poilsis, šaldymas, kompresiją ir pakėlimas. Vis daugiau mokslinių tyrimų teigia, kad atsirado efektyvesnis būdas atsistatyti patyrus traumą. P.O.L.I.C.E. metodas yra gana panašus į seniau žinomą R.I.C.E., tačiau poilsis keičiamas į optimalią apkrovą ir judesį. Tai lemia didesnį pažeistos galūnės mobilumą, judrumą bei greitesnį gijimą.

Apsauga (Angl. Protection). Per pirmąsias kelias dienas po traumos turėtumėte pailsėti ir saugoti sužeistą sąnarį, raiščius ar raumenis. Po to galite pradėti atsargiai judėti, bet svarbu išlaikyti bent minimalų sužeistos vietos stabilumą (galima naudotis pagalbinėmis priemonėmis).

Optimali apkrova (Angl. Optimum Loading). Pradedami ramūs, lėti judesiai, kuriuos galite atlikti būdami apsaugos fazėje. Pradedama nuo pasyvių, toliau seka aktyvūs ir galiausiai pradedami sukamieji judesiai. Šis laipsniškas apkrovimas skatina optimalų gijimą ir užkerta kelią vėlavimui sugrįžti į įprastą gijimo procesą dėl sąnarių ir raumenų įtempimo ar raumenų atrofijos.

Ledas (Angl. Ice). Ledo naudojimas gali padėti suvaldyti sužaloto raumens ar sąnario patinimus, sumažinti ūmius skausmus. Tai padeda sumažinti uždegiminį atsaką, kuris leidžia pašalinti ląstelių atliekas ir išvengti rando audinio.

Suspaudimas (Angl. Compression). Šaldydami pažeistą vieta, galite pridėti suspaudimą su ACE tvarsčiu. Taip pat galite naudoti tokį produktą kaip „Ice Tape“ (Liet. ledo juosta), kad tuo pačiu metu atvėstumėte ir suspaustumėte pažeistą vietą.

Pakilimas (Angl. Elevation). Daugumos kūno dalių pakėlimas yra gan paprastas. Sužeistą kulkšnį ar kelį galima uždėti ant pagalvių gulint. Norėdami pakelti sužeistą alkūnę ar riešą, turite pakelti visą ranką.

Žinoma, kaip ir bet kokių traumų metu, nebijokite kreiptis į gydytojus, jei jaučiatės nepakankamai tvirtas dėl savo turimų žinių arba nenorite pradėti gydytis savarankiškai prieš tai nepasitarę su specialistais.

Šaltiniai:

  1.  Bleakley CM, Glasgow P, MacAuley DC. PRICE needs updating, should we call the POLICE?. British Journal of Sports Medicine. 2011 Sep 7:bjsports-2011.
  2. Jump up↑ Glasgow P, Phillips N, Bleakley C. Optimal loading: key variables and mechanisms. British journal of sports medicine. 2015 Jan 6:bjsports-2014.